zondag 19 september 2010

Boland Pinotage 2008


Pièce de résistance!

’n visie vir ’n wenspan deur samewerking en deursettingsvermoë.
(Chairman, 10/10/46)

Pinotage is een typisch Afrikaanse druif, eigenlijk een kruising tussen de Pinot Noir (kennen we van Bourgondië, Elzas en vaneigens Champagne) en Cinsault (kennen we niet… of toch de meesten onder ons niet. Eigenlijk alleen bekend vanwege de Pinotage-partage).

Boland Cellar is een prijswinnaar! Ze wonnen een kleine vrachtwagen gouden medailles op Veritas Awards (de Oscars voor de Z-Afrikaanse wijnen) en Althus Le Roux werd in 2001 beste Zuid-Afrikaanse wijnmaker én International Winemaker of the year. Deze laatste twee medailles sieren dan ook terecht elk Boland-etiket.

Maar dat is allemaal randinformatie natuurlijk, de vraag is of de wijn te drinken is!

Meer zelfs: dit is een wijn die net zo goed in een volgend proefpakket had kunnen zitten, onder de naam ‘klassewijnen’. Voor een goeie zeven euro krijg je hier een product dat bij blind proeven een stuk duurder zal ingeschat worden.

Koffie, zwarte bessen en hout in de neus (bij manier van spreken, natuurlijk), iemand rook er zelfs gestoofde pruimen in, maar dat kan ik bij gebrek aan ervaring met dit recept niet bevestigen…
En structureel rood fruit in de mond. In de afdronk komt de koffie weer piepen.
Zelf heeft Boland het over karakteristieke bananentoets en zachte tanines.
En wie er ‘eik’ in proeft heeft ook gelijk, hoewel die waarschijnlijk gokt… één derde van de wijn rijpt tien maanden in eiken vaten. Wellicht wordt dit zo gedaan ter wille van de uiterst interessante prijs.

En waar combineren we die mee? Gegrild vlees, gevogelte en kaas.

Een aanrader dus. Een buitenbeentje in het ‘budget vriendelijke’ pakket. Hopelijk een ontdekking.

mb

Geen opmerkingen:

Een reactie posten